Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

ΣΟΦΙΑ ΚΛΩΣΣΑ του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Ενωτικού Κινήματος Ενεργών Πολιτών ΔΩΡΙΔΑΣ



ΣΟΦΙΑ ΚΛΩΣΣΑ  του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ *
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος
Ενωτικού Κινήματος Ενεργών Πολιτών ΔΩΡΙΔΑΣ

Κατά που θ’ απλώσουμε τα χέρια μας τώρα
που δε μας λογαριάζει ο καιρός;
Κατά που θ’αφήσουμε τα μάτια μας τώρα που οι
μακρινές γραμμές ναυάγησαν στα σύννεφα...
            Οδυσσέας Ελύτης, Προσανατολισμοί

«Δυστυχώς επτωχεύσαμεν» όπως είπε και ο πρόγονός μας.
Επτωχεύσαμεν οικονομικά. Βρεθήκαμε καταχρεωμένοι, με την πλάτη στον τοίχο, ανίσχυροι  στο συνεχιζόμενο τυφώνα της κρίσης, χωρίς προτάσεις, έρμαιο στα χέρια των δανειστών.  
Επτωχεύσαμεν πολιτικά.  Ξεμείναμε από πολιτικές και πολιτικούς.  Επαφιεθήκαμε στο δάνειο χρήμα και χάσαμε τη δυναμική των ποιοτικών παραγωγικών προτάσεων και προκλήσεων. Οι πολιτικοί μάς άφησαν απροστάτευτους στην διεθνή οικονομική συγκυρία.  Αποδείχτηκαν λοιπόν «μικροί» και έπαψαν να μας εμπνέουν....
Και κυρίως, Επτωχεύσαμεν πνευματικά. Ούτε καταλάβαμε πως χάσαμε ή χάνουμε σταδιακά πανάκριβες αξίες και αρετές, το ήθος, την πίστη, την προσφορά, το φιλότιμο, το αίσθημα της πατρίδας,  την τόλμη και την αγωνιστικότητα που σφυρηλάτησαν τις αντιστάσεις μας και μας ένωναν σε κοινή δράση σε καιρούς ξένων επιβουλών.
Επτωχεύσαμεν και όμως δε θέλουμε να το αποδεχτούμε.  Οι πολιτικοί με περισσό θράσος και έπαρση στήνουν σενάρια επιτυχίας ενώ εμείς κάθε μέρα και περισσότερο βλέπουμε να χάνονται οι κόποι μας και οι κόποι των γονιών μας, να χάνονται οι στοιχειώδεις κοινωνικές κατακτήσεις μας, ακόμα και η ίδια η αξιοπρέπειά μας. 
Είναι προφανές ότι οι επιλογές του πολιτικού συστήματος και των δανειστών βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από την παραγωγική και πολιτιστική αναζωογόνηση των χωριών μας με σεβασμό στην ιστορία και την ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου και των ανθρώπων του.
Η ύπαιθρος μας, προικισμένη με μοναδική ομορφιά και ευλογία, με πλούσια φυσικά στοιχεία, τον ήλιο, τη γη, τις πηγές και το νερό, τον αέρα, το υπέδαφος,   αντί να αποτελεί τη βάση και το πρότυπο μιας μικρής κλίμακας ανάπτυξης, που θα αναζωογονούσε με σύγχρονο περιεχόμενο τις ιστορικές μας κοινότητες, αντιμετωπίζεται σαν άψυχος χώρος μεγαλοεπιχειρηματικής ή πολυεθνικής εκμετάλλευσης, όπου ο πλούτος μας ταξιδεύει σε μακρυνές  και άγνωστες κατευθύνσεις. 
Μας παίρνουν το νερό, μας παίρνουν τον ήλιο, μας παίρνουν τον αέρα, μας παίρνουν το βωξίτη, μας παίρνουν μαζί και τους νέους και την ομορφιά.  Και αντί για ανταλλάγματα, μας παίρνουν τους γιατρούς, υποβαθμίζουν την υγεία και τις υπηρεσίες. Χθες ήταν η Εφορία που έφυγε, σήμερα κινδυνεύει το Κέντρο Υγείας,  αύριο θα στοχοποιηθεί το Σχολείο και πάει λέγοντας.  Τα χωριά μας αντί να αναζωογονούνται μέρα με τη μέρα υποβαθμίζονται και σβήνουν και μαζί τους χάνεται και η ψυχή μας.
Προσωπικά πονάω πολύ γι αυτόν τον ξεπεσμό, για αυτό  και κατεβαίνω υποψήφια δημοτική Σύμβουλος του Ενωτικού Κινήματος Ενεργών Πολιτών ΔΩΡΙΔΑΣ του υποψηφίου Δημάρχου Γιώργου Αρτινόπουλου, που υποστηρίζεται από το Σύριζα, συστρατευόμενη με δυνάμεις που ευαγγελίζονται την αναστροφή της καταστροφικής πορείας και την ανατροπή  του αμαρτωλού πολιτικού κατεστημένου.  Ελπίζω και ελπίζουμε ότι δε θα μας διαψεύσουν όπως άλλοι στο παρελθόν, αλλά διατηρώ την ιδιοπροσωπία μου και τη δυνατότητα να κρίνω και να αγωνιστώ για την ποιότητα, αντιστεκόμενη σε πρακτικές του παρελθόντος.  Δεν εμπιστευόμαστε ανθρώπους ή συνδυασμούς που εμπλέκονται και διαπλέκονται με το πολιτικό κατεστημένο που μας οδήγησε και συνεχίζει να μας οδηγεί στα μνημόνια, στα αδιέξοδα και στην απελπισία, έστω και αν φορούν το ένδυμα της ανεξαρτησίας, έστω και αν στις τάξεις τους υπάρχουν εξαιρέσεις.  Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναστροφή του κατήφορου με ανθρώπους που συνεχίζουν απτόητοι τις πολιτικές πρακτικές και τις επιλογές που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση, που επιδιώκουν να ωφεληθούν από την εκποίηση της χώρας μας, που κινδυνεύει να γίνει ένα άψυχο κουφάρι.  Δε μας αρκεί η απλή διαχείριση αυτής της θλιβερής πραγματικότητας, παρόλο που αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες όσων εκπροσώπων μας δεν εμφορούνται από την ιδιοτέλεια.  Δε ζητάμε να συνεχίσουμε να φυτοζωούμε, θέλουμε ανθρώπους με οράματα, που θα εμπνεύσουν την αφύπνιση, την κινητοποίηση, τη συμμετοχή και την εγρήγορση, στη δύσκολη προσπάθεια της ανόρθωσης.  
Γιατί πράγματι το έργο της αλλαγής πορείας και της ανόρθωσης είναι μακρύ και δύσκολο.  Έρχεται αντιμέτωπο με πολύχρονες αγκυλώσεις και επιλογές, με τις τεράστιες δυσκολίες αντιμετώπισης διεθνών συγκυριών και μιας πραγματικότητας που την αντιμετωπίζουμε μοιρολατρικά σαν θεατές και ουραγοί, ανήμποροι να τοποθετήσουμε μέσα σ’ αυτή τους εαυτούς μας.  Χρειάζεται να δούμε και τις δικές μας επιλογές και ευθύνες, να αναρωτηθούμε για ποιούς λόγους τα παθαίνουμε όλα αυτά, μήπως έχουμε και εμείς κάποια συμμετοχή, μήπως έχουμε αφεθεί στην αδιαφορία και στα ιδιοτελή μας πολλές φορές κίνητρα, σε στάσεις που έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τον τόπο μας.
Γι αυτό αγαπητοί συμπατριώτες, ζητάμε τη δική σας συμμετοχή, ζητάμε και τη στήριξή σας.  Θέλουμε να γίνουμε η φωνή σας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με συνέπεια και ευθύνη. Θέλουμε να εμπνέουμε και να εμπνεόμαστε από σας, από τις προτάσεις σας, την διάθεση  σας, την ενεργό συμμετοχή σας.  Έχοντας απογυμνωθεί από τις δυνατότητες μας και τις συλλογικές μας άμυνες, τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις εκλογές, με τη ψήφο μας να δείξουμε την θέλησή μας να σταματήσει ο κατήφορος.  Να μην ψηφίζουμε με γνώμονα το μικροκομματικό μας συμφέρον που κινδυνεύει  να αποδειχθεί κατάρα για τις νεότερες γενιές.

·     Σύντομο βιογραφικό
Είμαι 42 χρονών.  Γεννήθηκα και έζησα Λιδωρίκι μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου.  Μετοίκησα στην Αθήνα για σπουδές και για εργασία.  Είμαι πτυχιούχος του τμήματος «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της σχολής Ανθρωπιστικών σπουδών, του Ε.Α. Πανεπιστημίου, όπως και πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχω επιστρέψει και διατηρώ εργαστήριο υποδηματοποιίας στο Λιδωρίκι Δωρίδος, το οποίο ανέλαβα μετά το θάνατο του πατέρα μου που ασκούσε το ίδιο επάγγελμα. Είμαι παντρεμένη με τον Νίκο Λακαφώση.
Η υποψηφιότητά μου στο Ενωτικό Κίνημα Ενεργών Πολιτών ΔΩΡΙΔΑΣ, ενθαρρύνθηκε από την  παρότρυνση συναγωνιστών μου και είναι συνέχεια της συμμετοχής μου, στις περασμένες Περιφερειακές εκλογές στο Αυτοδιοικητικό  Κίνημα Στερεάς Ελλάδας και της συμμετοχής μου στην «Κίνηση Ενεργών Πολιτών ενάντια στην Καταστροφή της Γκιώνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου