Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Ο Ασκός του Αιόλου



 

Ο «Ασκός του Αιόλου» είναι ένα ντοκιμαντέρ, υπό εξέλιξη, που ερευνά όλες τις γνωστές και άγνωστες πτυχές της διαχείρισης της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αφορά στην πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των εθνικών και πολυεθνικών εταιριών να δημιουργήσουν αιολικά πάρκα στα βουνά και όχι μόνο όλης της χώρας. Αφορά, επίσης, την αντίσταση που προβάλουν στην παραπάνω πολιτική οι τοπικές κοινωνίες και στο κατά πόσο, τελικά, η προώθηση ή μη της “Πράσινης Ανάπτυξης” γίνεται με όρους ευνοϊκούς προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.


Η πολιτική αυτή στοχεύει σε μια τεράστια “επένδυση”  που μετατρέπει την ...
Ελλάδα σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για όλη την Ευρώπη και πέραν της περιβαλλοντικής ζημίας ακυρώνει τις όποιες δυνατότητες υφίστανται για το σχεδιασμό της αναπτυξιακής της προοπτικής με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Η Σύμβαση του Άαρχους(1998)  για την περιβαλλοντική προστασία και την αειφορικότητα προβλέπει την πρόσβαση των κατοίκων και των τοπικών θεσμών σε πληροφορίες για θέματα περιβάλλοντος, τις οποίες κατέχουν οι δημόσιες αρχές και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και θεσμών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων που αφορούν στα θέματα αυτά.

Οι  νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις σε αγαστή συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, προωθούν συστηματικά την ιδιωτικοποίηση των κοινών, των δημόσιων αγαθών: του νερού, της γης και του αέρα μας. Προχωρούν σε ανεξέλεγκτες μαζικές επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, οδηγώντας στη βιομηχανοποίηση των φυσικών μας πόρων, στην αποδιάρθρωση της πρωτογενούς παραγωγής και στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αντιτασσόμαστε στην προώθηση της υφιστάμενης πολιτικής, η οποία ευνοεί ιδιωτικούς ομίλους, αυξάνει τις τιμές και πλήττει την οικονομία και το περιβάλλον Προτείνουμε και διεκδικούμε Μια νέα ενεργειακή πολιτική, που θα έχει στόχους : Τη δραστική εξοικονόμηση ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση των ενεργειακών τιμών και την υποβοήθηση της ανάπτυξης. 

Καλούμε τους εκλεγμένους στην τοπική αυτοδιοίκηση σε Δήμους και Περιφέρεια να πάρουν άμεσα θέση και να διεκδικήσουν την προστασία των τοπικών κοινωνιών και των κοινών μας πόρων από την επιβουλή των πολυεθνικών αλλά και των εγχώριων εθνικών εργολάβων.

Οραματιζόμαστε

Μια κυβερνητική πολιτική που θα έχει ως στρατηγικό στόχο:
Την αναγόρευση της εξοικονόμησης ενέργειας, της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της προώθησης των ΑΠΕ (αιολική, ηλιακή, γεωθερμική κλπ) σε κεντρικούς στόχους της ενεργειακής πολιτικής. Μια ανασυγκροτημένη, 100% δημόσια, ενιαία και καθετοποιημένη ΔΕΗ, η οποία θα συνιστά το βασικό εργαλείο για μια νέα πολιτική στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας με δραστική εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων, ταχύτατη αλλαγή του ενεργειακού ισοζυγίου με την προώθηση των ΑΠΕ, νέες επενδύσεις για ενεργειακή αυτάρκεια και προσιτές μειωμένες τιμές για τους καταναλωτές και την οικονομία. 

Μια ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που θα περιλαμβάνει:
Το χωροταξικό σχεδιασμό στο επίπεδο της περιφέρειας αλλά και του δήμου. Τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας, με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα, με αξιόπιστες μελέτες και μηχανισμούς έγκαιρης ενημέρωσης, διαβούλευσης και συναπόφασης με τις τοπικές κοινωνίες. 

Την προώθηση και εξάπλωση της βιο-κλιματικής αρχιτεκτονικής. Άμεση αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων και όλων των νέων κτιρίων υπό αυστηρές βιο-κλιματικές προδιαγραφές, καθώς και επιδοτήσεις για την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας όλων των υπαρχόντων κτιρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου